+40 722 316 650 Contactati-ne
Trimiteti-ne un Email office@calviecon.org

Traumatisme ale capului si Boala Parkinson

Acasa / Noutati
Articol de Rachel Dolhun, MD, 17 Junie, 2016, michaeljfox.org

Traumatisme ale capului si Boala Parkinson


Posibila legatura dintre traumatisme craniene și Parkinson este ilustrat, poate că nicăieri mai vizibil, prin diagnosticarea bolii cu debut precoce (PD). Un caz foarte cunoscut este Muhammad Ali care a avut o cariera prestigioasa in box. Mulți s-au întrebat dacă loviturile repetate la cap au cauzat Parkinsonul sau. Factori de mediu si genetica pot interacționa pentru a provoca boli, iar acest lucru fac ca interacțiunile complexe sa faca practic imposibil recunosterea faptului ca acestea sunt cauzele exacte ale imbolnavirii la orice individ.

 

Factorii genetici și de mediu ar putea contribui la maladia Parkinson.


O serie de mutații genetice sunt asociate cu boala Parkinson. Acestea pur si simplu cresc riscul pentru boala si altele par a fi mai multe cauze directe. Mai mulți factori de mediu (ex. traumatisme craniene, pesticidele si solventii) sunt, prin urmare, legate de pre-existenta unui risc crescut de boala Parkinson. În general, însă, riscurile de mediu sunt desemnate ca "asociații", mai degrabă decât "cauze" (adică, pentru un motiv oarecare, ele contribuie la un risc crescut, dar acestea nu sunt suficiente pentru a provoca PD în sine).


Atunci când se confruntă cu asociații de factori cercetatorii enumera si alte variabile sau motive: cum ar fi trauma generală (la corp, mai degrabă decât în ​​mod specific la cap sau creier). De asemenea se poate spune ca scopul este de a exclude "legătura de cauzalitate inversă" (adică, boala Parkinson nediagnosticată care duce la căderi se pare ca este provocata o traumă la cap, mai degrabă decât vice-versa). Genetica poate juca un rol mai important în unele cazuri, mai ales la persoanele care au o varsta mai mica de debut a bolii și la care se adauga, sau nu, antecedente familiale de PD. Totusi, din moment ce genele familiale, precum și expunerile de mediu, aceastea din urmă nu pot fi excluse ca un factor care contribuie puternic.


[…]


Pentru a rezuma, traumatismele craniene și leziunile traumatice ale creierului sunt asociate cu un risc crescut de Parkinson, dar mecanismele de modul în care acestea sunt conectate sunt neclare și legătura de cauzalitate directă (cap sau leziuni ale creierului fapt care cauzează Parkinson) nu a fost stabilită. Mai este mult  pana la momentul in care aceasta relatie va fi pe deplin inteleasa.


Articolul original aici: https://www.michaeljfox.org/foundation/news-detail.php?ask-the-md-head-trauma-and-parkinsons-disease&et_cid=596288&et_rid=61543063&et_lid=Headerem_cid